od leonida » pre 9 godine
ivaiva, meni kalulatori pokazuju da bi idealno za moje godine bilo 67-68 kg (kako koji kalkullator), što se svodi na 3-4 kg više od one idealne spram visine kad si mlad. Štos je u licu - premršave žene mojih godina izgledaju u licu kao aveti (ako se ne podrgnu nekim plastičnim operacijama), pa sigurno ne mislim da idem do te granice ... u svakom slučaju, idealna kilaža biće mi bilo koja u okviru granica BMI koju moj organizam dugoročno prepozna kao normalnu i na kojoj se ja najbolje budem osećala.
Luna85, ja karfiol volim još od detinjstva, mada smo ga pravili pohovan i u različitim čorbicama. Otkriće moje dijete je karfiol (i brokoli i šargarepa) barene na pari - kad mi je pre dijete neko rekao da je to fino, smatrala sam ga čudakom ... ko to još jede, mora da je odvratno. U nekom momentu odlučim da probam, samo tako bareno (bareno na pari je mnogo ukusnije nego u vodi, sačuva strukturu i ukus) i naknadno posoljeno. Tako ga jedem kao prilog. Kad želim obrok, onda ga zapečem sa malo mleka, malo masl.ulja/putera i jajima, naravno dosolim po potrebi. E sad, ako neko ne voli ukus karfiola ... na znam kako će mu se to svideti - ja recimo brokoli nisam podnosila, sad ga volim, promenio mi se ukus.
marrayya, pa koristi tu ćuretinu - em niskokalorična, em ukusna, a pošto ih tvoji gaje puuuno zdravija od one koju ja kupujem.
Meni ovaj način ishrane prija i najpribližniji mi je onom kako su se naši stari hranili (presabirala sam sećanja o ishrani svoje bake), pa mi nekako i logičan. Naravno, oni u zimskim mesecima nisu imali svežeg povrća, ali jesu masu zimnice (zimi se uglavnom i taložio koji kilogram viška, pa je to na proleće, kad krene prvi zeleniš, brzo samo po sebi nestajalo).
Ono što mi je bitno kod ovog načina ishrane:
Nikad nisam gladna (uvek pojedem onoliko neskrobnog povrća koje mi popuni prazninu u stomaku)
Nemam napade za slatkišima
Pročistila sam čula i organizam mi ne prihvata više veštačke ukuse
Imam utisak, možda pogrešan, da počinjem da prepoznajem signale organizma kad mu nešto nedostaje - sinoć sam recimo imala napad da popijem čašu mleka.
U isto vreme, nije način ishrane koji izbacuje UH - ja sam protiv totalnog izbacivanja UH, mislim da i u tim namirnicama ima puno neophodnih stvarčica, ali je činjenica da ne treba preterivati.
Količinski i dalje puno jedem - nisam išla na operaciju da bi suzila želudac - on i dalje traži svoje, sve manje i manje doduše, ali još uvek velike količine.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.