od leonida » pre 9 godine
Sad sam opet na nekoj prekretnici, intenzivno razmišljam o održavanju kilograma, u stvari o nekom načinu ishrane koji bi mi bio prirodan, neopterećujući, a sa kojim bi moja kilaža bila normalna, ona koju organizam prepozna kao normalnu u granicama BMI (između donje i gornje prihvatljive granice, a na moju visinu, raspon je popriličan), pa razmišljam kako je tekla moja priča skidanja kila.
Kao što sam rekla, imam problem sa kg već 10-ak godina, možda malo više. Bilo je tu i genetike, ali i nepravilne ishrane, imam osnova da verujem da mi i hormoni ne rade baš najbolje, što zbog genetske predispozicije, što kao posledica nekih zdravstenih komplikacija. Nikad nisam proveravala, ne volim da idem kod lekara ako baš ne moram...
Ovaj forum sam otkrila još 2010., kad sam bila na jednoj od mojih neuspešnih dijeta (pardon, kratkoročno uspešnih - kile bi skinula pred leto, ali bi ih na zimu vratila sa kamatom) i učlanila se, ali nisam mogla da se prisilim da pišem dnevnik. Ja sam po prirodi vrlo oprezna osoba i nisam sklona da delim svoje misli ni sa kim osim sa najužim krugom prijatelja, a ovo je zahtevalo javno iznošenje svojih problema ...
Prošle godina sam, već uveliko na dijeti, shvatila da će mi biti puno lakše da sebe pratim ako budem imala napisane svoje jelovnike i svoja razmišljanja, koja ću povremeno pretresti i videti gde grešim i šta treba da promenim. Tako sam otvorila dnevnik, u početku vrlo stidljivo, ne želeći da se bilo kome namećem i diveći se (još uvek se divim) ljudima koji imaju volju da istraju, pogotovu Gigi i Narcisi koji se već dugo uspešno bore sa većim viškom ... treba biti stvarno jak karakter i totalno promeniti način života za takvu borbu. UN dijeta mi je u startu jako prijala i zaista bi je preporučila svakome ko kreće u borbu - jednostavna za primenu, ne zahteva puno vremena i razmišljanja - uobroči nas - moramo shvatiti da smo svi došli gde jesmo zbog do zla boga loših navika u ishrani i da su retki oni koji mogu odmah da preseku, drastično promene svoj način života i krenu sa zdravom ishranom (ima ih ovde na forumu i ja im se divim), meni je bilo potrebno vreme za to.
Skinula sam neke kilograme i onda shvatila da ja ne mogu čitavog života da kombinujem - prosto volim da jedem nedozvoljene kombinacije - musake, punjene tikvice, paprike, sarme , ne mogu i ne želim da ih se čitavog života odričem. Ovo brojanje je dosta dobro išlo, ali sam u početku brojala samo kalorije, a tek posle počela da razmišljam o proteinima, ugljenim hidratima, mastima, viteminima i mineralima .... negde sam shvatila da unosim previše proteina, a premalo povrća, pa odlučila da održim ovaj post da malo pročistim organizam, bez obzira na to što sam bila svesna da će to usporiti mršavljenje. U međuvremenu se ovaj forum aktivirao, napravila se fantastična atmosfera i počela sam zaista da uživam u društvu sa vama, pa mi uopšte ne smeta što kile sporo idu, dokle god se družimo. Toliko mi je prijatno sa vama, da sam čak podelila i svoje slike !!!! Nisam osoba koja voli da se eksponira i to je za mene veliki korak.
Post mi je sad pred kraj vrlo teško pao, u smislu da sam totalno izgubila energiju zbog nedovoljnog unosa proteina. Zaista, iako ću verovatno još postiti, dođe to meni povremeno, nikada više po ovako strogim pravilima.
Razmišljajući šta i kako dalje, zaključih da na ovom forumu postoje osobe koje su uspele da održe kilažu. Ja sam od onih osoba koje što više ulaze u materiju shvataju koliko malo zapravo znaju i voljne su da prihvate savet onih koji su problem već rešili (tome me je posao naučio), a voljni su da pomognu ...
Tako, željno iščekujem mršine savete, koje će ona probati da uklopi u moje navike ... vidim da je sa narcisom uspela, neke univerzalne smernice postoje i jasne su mi, jasno mi je donekle i gde grešim, ali najviše se plašim da ne vratim izgubljene kilograme i tu će mi saveti nekoga kome to bez prevelikog opterećenja uspeva već godinama biti više nego dobrodošli.
Usput budi rečeno, sarmu neću propustiti, pa makar me to koštalo još 1/2 kg!!!
Jelovnik juče bio sasvim uobičajen,
D: ovsena kaša
U: jabuka,
U2:parče tonusa sa ajvarom
R: malo kuvanog krompira, grilovane tikvice i pečurke, ajvar
V: tonus sa humusom
Sve u svemu, 1250 kcal
FA: stidim se , ali ništa, sva sam nešto umorna, kad prođu ovi praznici smisliću nešto, neću se samo prepustiti, prosto odmaram ...
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.