Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • Pink
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Krećem i ja

od Pink » pre 9 godine

Kakva je to potopljena psenica? Zvuci njam.

Ja ribu volim kako okrenes. Mogla bih svaki dan da je jedem.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

od narcisa » pre 9 godine

Leonida da sve si upravu što se teta tiče, a kako vrijeme odmiče sve sam ubjeđenija da sam promašila vijek kad sam trebala da se rodim.
    Sve vi imate kontinenatalan pristup ribi, tek sam sad ukapirala. Riba koja smrdi na mulj kad se ispeče, se mora doooobro očistiti i istrljati krupnom morskom soli da pokupi to blato koje se uvuklo u pore (prije pečenja,ne kad se ispeče :)). Mnogi ljudi ne vole pastrmku, a meni je ona kraljica riba. Probaj sa lososom tim smrznutim, nije preskup. Samo se preprži na vok tavi i izgleda kao iz žurnala i preukusan je. :mahalo:
    Poslednja izmena od narcisa u 01 Dec 2015, 12:39, izmenjeno 1 put ukupno.
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Leonida, što se ribe tiče, imam prijedlog: u ribarnici kupi filete mola (oslića) koji nisu skupi, i stavi ih u aluminijsku foliju ili papir za pečenje, dodaj par kapi extra djevičanskog maslinovog ulja i povrće koje želiš - samo blitvu ili neke kombinacije (ja jako volim i ribanu mrkvu i celer sa ribom), kako ti volja, možeš i šampinjone dodati, sasvim malo bibera i malo aleve paprike i ako voliš, čašicu bijelog vina. Sve fino zamotaj i peci u ugrijanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata. Tako ja pravim svu ribu i em je lagano, em zdravo, em ukusno. :headbang:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

ponedeljak:
    doručak: ovsena kaša, ukus kruška
    užina: jabuka
    ručak: čorba od šargarepe, krompira, luka i brokolija 3 tanjira, 2 tonusa, 15 gr oraha
    užina: tonus premazan ajvarem + tonus premazan medom
    večera: pečena bundeva, 2 velika parčeta
    Ukupno: 1250 kcal
    FA: 35 minuta na spravi
    U vezi natopljene pšenice, našla recept kad sam pretraživala posna jela.
    Priprema žive nekuvane hrane
    Recept monahinje Atanasije Rašić, manastir Rukumija, prekucan u originalu
    materijal:
    2 kašike semenki, 1 kašika suvog voća, 1 jabuka, 1 šargarepa, 2 kašike badema(oraha), 2 kašike meda (šečera)
    - ja stavljala 1 kašičicu meda, više nego dovoljno
    Dve kašike semenki (žitarica bilo koje vrste) sameljemo na krupno, može mlinom za crnu kafu. Uveče zatopimo u vodi da prelazi jedan prst preko prekrupa. Posebno zatopimo kašiku suvog voća (suvo grožđe, smokve, šljive). Ujutru sve to sjedinimo, dodamo rendanu jabuku, šargarepu, mlevene bademe ili orahe, med ili šećer. Ovo je hranljiv doručak, a može se kombinovati i da bude slan. Umesto jabuke može se staviti sladak kupus. Priprema ove hrane zavisi od volje domaćice da kombinuje razne vrste voća i povrća.

signorina, ovaj tvoj predlog zvuči primamljivo, volim kombinacije ribe i povrća ... smisliću do vikenda ...
    narcisa, u pravu si, mi kontinentalci, čast izuzecima, nemamo baš preteranu naviku da jedemo ribu ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Ako postiš i u petak se može jesti riba Vavedenje je :roll:
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala na informaciji.
    Ne poštujem ja to baš toliko, onako otprilike, nisam ja neki vernik, nemam pojma kad je koji svetac, moja generacija je vaspitana u ateističkom duhu, crkva me vidi svake 2-3 godine, nego nekako smatram da je post dobar za svakog od nas, kako za telesno, tako za duhovno pročišćenje ... ako me neko pozove na riblju čorbu, a da nije vikend, naravno da neću odbiti ... a i videćemo kako ću pregurati katolički Božić u mojoj okolini, obično tu pokleknem :020: ...

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Priprema ove hrane zavisi od volje domaćice da kombinuje razne vrste voća i povrća. - ključna rečenica u receptu :D .
    Leonida mogu samo da zamislim kakvih sve đakonija bude za k Božić, pogotovo tu u tvom okruženju. Samo uplaniraj te ekstra kalorije, a ako bude kolača za čašćavanje spupi kao hrčak pa jedi kad ti se jede.
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

S obzirom da si ovde osim mene jedina koja broji...imaš li pojma koliko kalorija može da ima 100gr kuvanog šarenog pasulja :neznalica: za sirov pise da ima oko 270, a za kuvan nalazim da ima 110 na drugim mestima da ima čak 300...jako se zbunim pa ne znam da li da merim presne kalorije ili kuvane :005:
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

leonida joj i ja se plašim oba božića i nove godine jako - uvijek se tada prejedam. ruska salata, uh... :12: :12: :12:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Tebi_Za_Ljubav napisao:S obzirom da si ovde osim mene jedina koja broji...imaš li pojma koliko kalorija može da ima 100gr kuvanog šarenog pasulja :neznalica: za sirov pise da ima oko 270, a za kuvan nalazim da ima 110 na drugim mestima da ima čak 300...jako se zbunim pa ne znam da li da merim presne kalorije ili kuvane :005:

Ja koristim uglavnom ove tablice https://www.dijeta.net/tablice/povrce.htm., uvek izmerim povrće u sirovom stanju, tamo piše da je šareni pasulj, ako sam dobro pročitala, 273 kcal. Budući da kuvam čorbast pasulj, bilo bi nemoguće izmeriti ga kuvanog ...

signorina, moja situacija sa praznicima i mojom željom za postom je vrlo komplikovana - ja u svojoj kući slavim i katoličke i pravoslavne praznike, pošto nam je brak, što je u Vojvodini često, mešan, tako da u vreme mog posta ja kuvam silne đakonije. Kad negde odeš na par sati, još i možeš izbeći da probaš, ali kad ti se sve to danima mota po kući, baš je teško...

• Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 9 godine

Deluje jako ukusno. Ja sam mislila da suve zitarice moraju da se kuvaju da bi se jele. Moram to da probam.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Konačno pomak za 1 kg, sad sam gledala u podatke upisane u tiker, 5 kg za 2 meseca - znači to je realno za očekivati sad pri kraju - 2 do 2,5 kg mesečno. Da bar mogu da se disciplinujem i stajem na vagu jedanput mesečno ... bila bih puno zadovoljnija rezultatima.

Pink, meni je jako ukusno, ja od žitarica našla u lokalnoj prodavnici pšenicu beliju, onu za kuvanje žita za slavu ... ona je mekša, pa se lako samelje u mlinu za kafu.

Jelovnik za juče:

doručak: ovsena kaša ukus šumsko voće
    užina: jabuka
    ručak: slatki kupus kuvan sa lukom, šargarepom, krompirom, paradajz-sokom 2 tanjira, 2 tonusa, kikiriki 30 gr
    užina: narandža
    večera: pečena bundeva parče (ja obožavam pečene bundeve, pa kostim priliku dok ih ima ...)
    Ukupno: 1100 kcal
    FA: / bila nešto umorna, zaspala ko beba - ove promene vremena definitivno utiču na mene, uvek sam umorna kad ide sa hladnijeg na toplije ... kad sam bila mlađa ništa mi to nije smetalo, dolazi mi glave godina proizvodnje ....

• tamy
    Amater
    Amater

od tamy » pre 9 godine

bravo :skakutalo:
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Cestitam na minusu!Bas si se priblizila cilju! :013:
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Čestitammmm na minusu (ili može da se prizna ona moja naslućena čestitka od prije neki dan). Mogu misliti kako na tebe utiče godinja proizvodnje, kad sam ja u cvatu mladosti skrckana zbog promjena, a prije mi ništa nije smetalo bila sam vani po cijelu noć i na + i na - beskonačno. Koščice, kičmica, migrena....sve. Prevremeno starenje.
Odgovori 1289 postova