od leonida » pre 9 godine
Da ... to izbacivanje belog hleba je odlična ideja (beli domaći može da prođe kome ne smeta belo brašno za varenje), ali generalno ... velika većina kupovnih hlebova je sa aditivima ... a to i te kako otežava varenje.
I mene je onaj post drastično iscrpeo ... i moj zaključak se sveo na ... može post tu i tamo, dva puta nedeljno ko je tako navikao, ali 40-ak dana posta je previše za moj organizam. Meni čak i nije toliko nedostajalo meso kao takvo, ali jesu mlečni proizvodi i jaja (da bar nisam poštovala ono nesretno ograničenje da se riba jede samo vikendom, sigurno bi bilo puno lakše, riba je zaista kvalitetan izvor proteina i trebalo bi je češće uključivati u ishranu, mislim češće nego što smo mi kontinentalci (kako nas je narcisa deklarisala) navikli ...
Hrono sam proučavala, nije ona uopšte loša ... samo je sa moje tačke gledišta previše restriktivna (pravila tipa nemoj jesti paradajz uveče mi se apsolutno ne uklapaju u moj način ishrane). Ali ... kad sam je proučavala, ja više nisam tražila dijetu, nego doživotni program ishrane, ... tu i tamo ukradem po koji hrono recept ... ima odličnih ideja, ali ovaj program ishrane mi se pokazao idealnim ... ne razmišljam previše, uklopljiv mi je u svakodnevne obaveze (čak i meni ručak uklopim ... zamolim da mi umesto krompira, pirinča ili graška uz meso donesu neko drugo varivo ili jednostavno puno više salate), a kile se održavaju, čak povremeno uočim i koji minus ...što je na moj eventualni minimalni višak veliki uspeh ... i presretna sam što sam uklopila sir (to je moja osnovna namirnica od detinjstva), tako da ga bez ikakvih problema jedem, razne vrste, i nemasne i masne, zavisi koji mi se jede, skoro svaki dan). U osnovi, imam u glavi sam par restrikcija - pravilna kombinacija namirnica u jednom obroku, oko 100 gr zdravog hleba na dan (po mogućstvu od celih žitarica zbog varenja ili manje ako doručkujem one moje mlevene žitarica po manastirskom receptu) i kolači, pica i slične stvari ne češće od jednom u 5 dana. I naravno, izbacila sam sve grickalice koje ionako ništa korisno nemaju u sebi i ne nedostaju mi. Umesto grickalica grickam orašaste plodove ili neke semenkice za užinu, u ograničenim količinama, naravno.
Jedino kad sam bolesna dobijem taj napad za keksom i grisinama uz čaj, ali to se pokazalo kao totalno nebitno za održavanje kilaže, pošto kad si bolestan svakako ne možeš da pojedeš nenormalne količine (pojedem ja i po pola kg petit beurre keksa za dan, ali definitivno to povremeno ne utiče na kilažu).
Atmosfera na forumu ... naravno da se menja ... jedni ljudi odlaze, drugi dolaze, svi sa različitim karakterima (ali sa istim problemom) ... ja se muvam još malo ... ali verovatno ću na leto polako popustiti ..,. prosto nema više potrebe da visim ovde non-stop. Zasad još osećam da imam neke korisne zaključke da prenesem, bar ono što je meni lično pomoglo i koristilo i što mi i dalje pomaže, ja sam zaista došla do načina ishrane koji je za mene idealan i na kome mislim bez ikakvih problema da ostanem do kraja svog života ... hrana skuvana na ovaj način mi je puno ukusnija i primamljivija, imam puno više energije i nemam apsolutno nikakvu želju da se vratim na staro. Nekako se nadam da ovo moje iskustvo može još nekome da pomogne, ja se odlično sećam kako je teško bilo nositi 30 i kusur kilograma viška ... unapred se radujem ovom letu u kome ću moći da uživam kao sav normalan svet ... a kad malo boje razmisliš, godinu dana koje sam ja uložila u sebe i nije neki perod ako će ti to doneti kvalitetniji ostatak života ...
Drago mi je što si se vratila, nedostajala si na forumu.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.