Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (sl.str 170

od dudank » pre 11 godine

Kad smo se sad već dotakle ketoze (iako je tema bila skroz druga) - bebe su u blagoj ketozi sve dok ne pređu na drugu hranu osim majčinog mleka. (Za razliku od onih koje se hrane kupovnom formulom, a za tu decu je utvrđeno da su mnogo sklonija gojaznosti i dijabetesu u kasnijim godinama.) Takođe je potvrđeno da ta blaga ketoza pogoduje pravilnom razvoju mozga (kod dece hranjene formulom češča je epilepsija, kao i neke druge bolesti koje se direktno vezuju za stanje mozga). Majčino mleko ima sastav na granici ketogene ishrane - kalorije iz masnoća i UH su u razmeri 3:2, ako dobro sračunah, dok je u prosečnoj ishrani modernog čoveka taj odnos oko 4:7. Praistorijski čovek je takođe veći deo godine provodio u stanju ketoze... tako da ona nije nimalo neprirodno stanje, samo ne treba ići ni u neke krajnosti (npr. kod abnormalnih količina proteina zaista može da dođe do ozbiljnih poremećaja - zato sam xy puta i naglasila ovde na forumu da Atkins nije "mesna dijeta"). Ketozu ne treba brkati sa ketoacidozom, koja je opasna, a po pravilu se javlja kod dijabetičara, ne kod umerenih ketogenih dijeta. Itd... volim ovu temu. :D

Mršo, sorry zbog poeme... razumećeš kad se upišem u svoj dnevnik. :16:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (sl.str 170

od Debeliccka » pre 11 godine

Mršo, sorry zbog poeme... razumećeš kad se upišem u svoj dnevnik.

Dudo, take your sorries elsewhere, I don’t need them here! 8) – što znači – tvoje sorry ovde nije poželjno, ali pisanje jeste! :wink: Samo piši! Volim kad se zapodenu teme! Razumela sam tvoju situaciju, trenutno si Pod Skrobnom Okupacijom i ne bih volela da sam sad u tvojoj koži, ali izvući ćeš se već nekako...
    Ovo napisano o ketozi..... interesantno jako, mislim.... nikad ne bih pomislila da su bebe u blagoj ketozi (šta zna beba šta je ketoza! :16: Vidiš da ne moraš znati o nečemu da bi bio u tome! Ko zna u čemu sam sve ja a nisam ni svesna... :neznalica: )...heheh

Što se tiče ovih teorija... razmišljala sam da nekako izmerim hranu koju jedem pa da izračunam bar približnu količinu UH u mom prosečnom danu, ali kako nikad ništa nisam merila ni računala (ni grame, ni kalorije, ni UH) to mi se čini kao živa komplikacija... Ali, probaću nekako. Očigledno ovo dobro funkcioniše a ja srećna (mislim na onaj deo životne sreće koji se tiče hrane, kilaže, sitosti i zadovoljstva na tu temu)....

Ja danas ipak nisam jela tunjevinu, sva sreća, nego se setih da kupim gotovu skušu na pijaci pa sam imala odličnu klopu – sa onim tikvicama i salatom naravno. Popila sam danas i (veliku) čašu gaziranog pića, fanta shokata, nakon milion godina.... Vraćam se kući i razmišljam usput da sam gladna iako baš i nije vreme.... razmišljam da kupim npr slovo O (tako ja ponekad zovem kuvani đevrek) i onda shvatim da nisam gladna nego mi treba osveženje i popijem ovo kad sam stigla kući... (uvek imam ponešto takvo u frižideru zbog gostiju.) Da nisam postila, popila bih šolju mleka ali ovako uzeh gazirung.....

Vidim forum pomalo opusteo, ponovo preovladavamo mi stariji članovi..... ajd dobro....

Danas sam od belih papuča napravila zlatne i prezadovoljna sam zbog toga. :013:
    Kupila sam te bele papuče sa namerom da ih ofarbam u zlatno. Inače te papuče su jedino ravno što posedujem, a ako ćemo pravo - nisu ni one ravne nego imaju par centimetara (jedino posedujem ravne patike ali ih ne nosim)... Danas naletim na taj zlatni flomaster kakav sam želela i kupim naravno. Rezultat – sve se lepo ofarbalo... i koža i guma i čičak..... Zadovoljna!
    Poslednja izmena od Debeliccka u 18 Jul 2014, 19:32, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • debelka
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)

od debelka » pre 11 godine

To racunanje nije komplikovano, posle se toliko naviknes da mozes i pretpostaviti koliko sta ima grama ili kalorija. Ja sam kalirije brojala i dok sam bila na UN. Ali se nesto nikada nisam opterecivala kolicinama UH ili proteina, vlakana..a mizda bi trebalo :shock: ili ne 8)
    3.3.14-94.5kg/43.5/25/9

14.4.14-87.6kg/40.1/27/8

12.5.14-82.6kg/37.4/28.2/7

10.6.14-76.4kg/38.9/26.2
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Debelka, znas kako... Mene brojanje bilo cega ne zanima, nisam to radila ni kad sam bila na dijeti (mozda sam ponekad brojala alk.picca :-) prim.aut.). Nisam bas tip za to a nemam ni potrebu.
    Nego, pricale smo ovde o low carb ishrani, izmedju ostalog, pa kazem da sam radoznala da jednom izracunam koliko UH prosecno unosim na svojoj redovnoj ishrani (mislim da je relativno malo).... To cu i da uradim jednog dana.
    Inace mislim da na UN apsolutno nema potrebe da se broje kalorije i pravi ta vrsta ogranicenja i opterecenja...
    U stvari, ako bih ikada pristala da nesto brojim, recimo ako bi bilo potrebe, to bi bilo brojanje UH.
    A naravno, ovako odokativno i po iskustvu i opstem obrazovanju tj informisanosti, znam sta ima koju tezinu...
    Npr za kalorije 100 gr cokolade mozes pojesti skoro 300 gr svinjskog filea ili skoro 3kg zelene salate... Ali to mozemo da zakljucimo i po osecaju...

Ali ove UH cu svakako da izracunam (ali samo za jedan dan) u cisto ,,naucne" svrhe...

P.S. Sto se tice tvog brojanja i poslednje recenice u tvom postu... Mozda je upravo dobra ideja da se ubuduce vise skoncentrises na kontrolu UH nego na kcal. Imaj na umu da nisu sve kalorije iste i da je vaznije iz cega dolaze i u kojoj kombinaciji nego koliko ih je. Ovo ce ti pomoci da bolje organizujes svoju ishranu i bolje upravljas apetitom - na duge staze, kao i da postizes kvalitetnije mrsavljenje - citaj zdraviju strukturu tela tj odnos masnog i misicnog tkiva...
    Naravno, vazno je i da ukupan broj kalorija ne premasi neki ,,cenzus" ali samim vodjenjem racuna o svemu ostalom, pametnim i zdravim hranjenjem, jedenjem koliko je potrebno a ne za dvoje - automatski su i kalorije pod kontrolom. Dakle dobro kombinovanje i pravilan razmak izmedju obroka...uz kontrolu UH.
    :-)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 11 godine

Bogme i pola kila filea (čist file - 105 kcal u 100 g, a čokolada obično oko 600 kcal 100 g). A salate 4 kila. :D

Ne znam... ja na neki svoj način i dalje ugrubo brojim, svesno ili nesvesno, ali ne toliko kalorije koliko količine... ne zato što ću da pojedem previše, nego obrnuto, da ne bih lišila sebe nužnih sastojaka. (Npr. ako popijem/pojedem manje mlečnih proizvoda, uveče preračunam i dodam... povrće takođe... mislim da te dve namirnice moraju da imaju apsolutni minimum ispod kog ne sme da se ide.)

Šta je meni danas, slatko mi da pišem kod tebe, Mršo. :neznalica: (U stvari, shvatila sam - što samo ja da imam goste u kući. :16: )
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Vidiš, možda ja kupim pečenu skušu! Dala si mi ideju. Uostalom uvek je ukusnija ta kupljena gotova, ali i nezdravija! Uvek je kupim kada idem na pijacu, pa ponekad pojedem za večeru.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Kilograma 57.
    Dudo, tim bolje.. mislim na tu računicu kalorija – čokolada, meso, salata.... Ja sam nesvesno otišla na neke prosečne kcal koje sam još nekad davno našla za nemasno sv.meso ali gde se ne podrazumeva file.....
    Što se tiče ovog brojanja i gledanja količina, naravno i ja znam šta jedem i gro vremena jedem organizovano i smisleno..... a i kad se stvari otmu mojoj organizaciji, obično i dalje zadrže makar neki smisao i red.... Znam koliko čega jedem i to je rutina... i isto tako hvatam sebe da nesvesno mislim da li sam nešto eventualno propustila i preskočila da pojedem. Generalno, ne jedem ja uopšte malo – nego samo ne jedem sve sa svim nego pravilno kombinovano. Verujem da jedem najmanje duplo više od Ane npr – ona je pričala o onih par tikvica koje je jela dva dana..... a ja bih to pojela u jednom obroku bez problema....
    Sir onaj skroz blagi mladi (koji kupujem kad nemam kozji) – 200gr najmanje, za dan, a ako je kozji onda manje svakako ali ne znam sad koliko (on je punomasan)..... Jednom sam izmerila onaj kolut koji pojedem za recimo 4 dana ali sam zaboravila koja je bila težina.
    Šolja jogurta, šolja mleka...
    125 gr hleba ( i vrlo vrlo retko se desi da pojedem više hlebastih materija od ovoga....), hleb i u ručku i u večeri, osim ponekad kad ga preskočim (ako hoću da na miru pojedem neku veću restoransku porciju pa bude totalno low carb obrok)..
    Meso često ali ne svakodnevno... do 200gr, (vrlo retko više, možda ako je neka restoranska porcija) a nekad 100 gr ili nešto između 100 i 200 (zavisi kako je pripremljeno i sa čim). Meso ne više od jednom dnevno....
    Povrće – ako i nemam neko kuvano povrće u datom danu, onda sigurno imam dve dooobre salate pod obavezno, a nekad se nađe i treće nešto salatasto... Na te salate bareno tj dinstano tj povrće iz nekog jela ide pride. (Pride nije jednako ponos, prim.prev.)
    Voće – nekad samo jedna voćka ujutro, nekad dolazi i još jedna voćna užina do ručka.... Ako je sitnije voće onda nije 1 kom nego može da bude i 7 šljiva npr ....
    Oni slatkiši su sada sve ređi i ređi i dolaze kao zaseban obrok...
    Protein je i u ručku i u večeri.... osim ako sam sprečena da imam uticaj na odabir hrane (meso, sir, jaja, riba).... itd....

Nego, kad smo kod brojanja.... Evo brojim sad cigarete. :) To nije teško osim ako čovek zaboravi da broji. Nadam se da neće biti prevelikog cAkovanja sa cigaretama....

Dudo, samo ti piši u mom dnevniku, NE BROJIM postove u dnevniku.... Evo budi koautor ili neki dopisni član...kako hoćeš... Možeš da se preseliš kod mene pa da i ja imam goste (u moj dnevnik ali možeš i u moju kuću / stan.... )... ali ne mogu baš da ti bogzna šta kuvam a ti si istančanog ukusa..... od prababinih recepata pa nadalje....

Ana, razmišljala sam ja o toj skuši koju kupujem..... Ne znam tačno kakvo ulje koriste i sve to.... ali neću da se opterećujem tim, to je samo s vremena na vreme. Kod ovih na Bajloniju je baš veliki promet. Ta skuša mi je sto puta lepša od bilo koje ribe iz konzerve, pa još i mnogo jeftinija. Kod kuće bih prljala kuhinju i suđe, trošila struju i vodu, grejala kuhinju na ovim letnjim danima.... Jok. Prošle nedelje kada sam postila, kad je bio neki praznik, tad sam sama pekla skušu u rerni.... OK je to. Ali, ovo mi je sasvim prihvatljivo za ponekad.
    Slika

• debelka
    Početnik
    Početnik

Sve potpisujem sto si rekla.
    Nego ja sad jos nisam u stanju da pocnem i sa tim.
    Mozda za par nedelja.
    Sada treniram apetit za more...imam uplacen aranzman sa kompletnom uslugom, pa moram da se pripremim i izvezbam za tu avanturu.
    Nisam se nikada ugoila na moru, ali za svaki slucaj da bude sve pod kontrolom, jer sam videla da su mi 2 dana nepaznje donela +1 kg. Bila je to neka vrsta eksperimenta, a i davanja oduska organizmu posle 4.5 meseca dijete.
    Bitno mi je i to sto sam shvatila sustinu svojih potreba i mogucnosti.
    Nadam se da ce mi ici kao i tebi i Dudi, vi ste moji uzori :wink:
    I oprosti, uzurpirah ti dnevnik, kao da je moj
    3.3.14-94.5kg/43.5/25/9

14.4.14-87.6kg/40.1/27/8

10.6.14-76.4kg/38.9/26.2
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Debelka, samo ti uzurpiraj koliko ti srce želi! Što se mene tiče, dnevnici i služe za razmenu mišljenja, ideja, predloga, pitanja, odgovora, šta god.... može i poneki off topic sa merom, zašto da ne... nije ovo građevinski dnevnik heheh :wink: ....

Videćeš, u budućnosti, sve se to može izorganizovati i upravljati ishranom bez velike teškoće... Ja kad pišem (što često pišem) da kilažu održavam spontano neću da kažem da to znači stihijsko jedenje (vis a vis ovih prethodnih postova gde smo diskutovali količine i kvalitet ishrane) nego to znači da nemam osećaj odricanja ili dijete ili mučenja jer jedem sve što volim i kako volim, u stvari nisam na dijeti (nego sam se skinula sa droge - slatkiša)... (možda ja imam sreće sa tim šta u stvari i kako volim, ne znam....)... U tom smislu je spontano, ali naravno da imam red i pravila ali ona su mi rutina....
    Provući ćeš se ti i na moru.
    Inače, što se tiče tvoje buduće ishrane ili konkretno ove na moru, ja se ne bih ,,zaletala,, sa nekim konkretnijim predlozima (recimo da si me ti to pitala), jer sam negde pročitala da si sklona vegetarijanstvu tj da nisi sklona mesu. Ja to npr nisam.
    Ja, recimo kad postim, osećam da mi nedostaju mlečni proizvodi koje inače jedem svaki dan i imam osećaj da - ako bih duže postila - da bi mi se jako tražili UH i da bih se sigurno gojila....
    Slika

• debelka
    Početnik
    Početnik

Dobro si procitala za vegetarijanstvo i meso, ali moje dve zavisti su mlecni proizvodi i uh. E sad sa slatkisa sam se donekle skinula, mada sam od pocetka restrikcije znala da ih se necu odreci u potpunost, vec da zelim da ih zamenim zdravim slatkisuma, i u tome sam uspela. Skroz mi je ok i potaman kada za popodnevnu uzinu pojedem bonzitu ili sl. I kada za dorucak pojedem ovsenu kasu, uzivancija. Pojedem ja ponekad i parce torte-retko, ali se tu zaustavim. A sto se tice mlecnih pr. I njih sam korigovala. Pre sam jela savasta i punomasne sireve, pavlaku, fetu, e sad mi smeta sve ovo, naduvam se i imam grceve. Mleko pijem u kafi (a popijem kafe), jogurt ili kiselo pojedem za veceru. A u salatu stavim koju kockicu mladog sira.
    PS: nemoj mi reci da imas veze i ti sa gradjevinskim dnevnicima
    3.3.14-94.5kg/43.5/25/9

14.4.14-87.6kg/40.1/27/8

10.6.14-76.4kg/38.9/26.2
  • jasminaw
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

od jasminaw » pre 11 godine

Ako igdje virnem u dnevnik kad proletim kroz forum to si ti :wink:

POzdrav i mahanje Mrsavice :-P
  • jasminaw
    Početnik
    Početnik

pa ti si zeno bas bas mrsavica,i zgodna i nek si ruku stavila tako i treba :009:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

debelka napisao:PS: nemoj mi reci da imas veze i ti sa gradjevinskim dnevnicima

Debelka, nemam direktnu vezu sa građevinskim dnevnicima. Međutim, godinama sam se bavila poslom (do pre nekoliko meseci) koji je po prirodi stvari imao veze sa bukvalno svim privrednim granama... U tom smislu, kada bih se raspisala, kod mene bi mogla da naiđeš na mnoge dosadne i manje dosadne pojmove iz raznih struka i oblasti (na srpskom i na engleskom).... Ponešto iz proizvodnje (širokog spektra proizvoda), ili trgovine, ili iz oblasti alternativnih izvora energije, reciklaže što metalnog otpada što polovnih akumulatora, prerade životninjskog otpada i otpada iz klanica i kaflerija, prava, grаđevine i građevinskog materijala, medicinskih instrumenata, oplata i skela, finansijskih usluga i posredovanja, čak i proizvodnje vagona i šinskih vozila, itd, itd.... Ja sam ekonomista, a posao me je dovodio u dodir sa svim privrednim granama i morala sam da se unosim u detalje i da se bavim njima..... E da, išla sam i u posetu rudniku Resavica jedared, davno nekad. Sreća, mnogo toga sam poprilično pozaboravljala....i rasteretila mozak toga..
    A vidi gde sam sad! :? Heheh! :)

Jasmina, hvala! :009: Da se ne bi videla asimetrija kuka, pomoći će nam levica ruka! :13:

U mom selu ništa novo. PMS ali OK za sada, osim što sam sinoć u 23.30 jela sendič (senf + kozji sir + čaša jogurta). Vrlo važno.,,,
    Možda sam još nešto htela da dodam ali sam u međuvremenu zaboravila.....

Parola Ne Brojimo Kalorije Ali Zato Brojimo Cigarete još uvek na snazi. Evo držim već pola sata nezapaljenu cigaretu.

Eh da.... Forum jako pust. To bi moglo da nas dovede do dva moguća (pozitivna) zaključka: ili su svi smršali ili su svi na moru! Koje god od ta dva, dobro je! :neznalica:
    Slika

• jasminaw
    Početnik
    Početnik

Debeliccka napisao:Eh da.... Forum jako pust. To bi moglo da nas dovede do dva moguća (pozitivna) zaključka: ili su svi smršali ili su svi na moru! Koje god od ta dva, dobro je! :neznalica:

hahhahaha da bas tako,evo ja sam tu,vec drugi dan. Omrsavila jesam ,na moru nisam. I opet se pratimo sa PMS om,sta ti je pms nikad nas ne zaobidje i uvijek je tu uz nas. LJUbav cista i prava. :D
    Ja sam sinoc u 22:00 jela rizu sa paprikom i feta sirom i zalila hladnim jogurtom. Toliko o tome. :pivo:
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Napiši ti nama kako napreduju radovi po komšiluku, posle nemilog dogadjaja, a na tu kilažu možeš da jedeš i u ponoć i odmah da legneš u krevet.
Odgovori 3271 post