Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Dnevnik Ex Debeliccke Mrsavicc po zakonima hedonizma

od dudank » pre 11 godine

Debeliccka napisao:a ukućani kako hoće, jer ,,ti to zaslužuješ!,,

:16:

Mršo, ja sam ti s džigericom strašno grešna... spremam je uvek "na krckavo", tj. izrežem je vrrrrrlo tanko, uvaljam u malo aleve paprike i bacim na malo ulja, jako zagrejanog (uz svest da se tako stvaraju kancerogena jedinjenja... ali ne mogu da odolim kad je posredi džiga :S ), i kad je izvadim, ubacim u isti tiganj mnoooogo nasečenog luka i promešam, pola minuta-minut, pa je onda njime pospem... e, sad, gde bi se tu pakovalo vino? Ne znam da li u luk, ili možda da je malo potopim u vino da upije miris... ne bih da mi ispadne kuvana. Čekam ideju. :)
  • Dionne
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 12 godine

od Dionne » pre 11 godine

Jao, sto mi krivo sto nas Hoc napustila :( Taman sam pocela da bistrim njen dnevnik. Steta :(
    Ti, molim te, nemoj da odlazis! Bas nam trebas. Ja sam sigurna da sam par kilograma izgubila iskljucivo tvojom zaslugom! :30: :30:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

od Debeliccka » pre 11 godine

Jaco, jeste praziluk poriluk...pa nije valjda da ne znaš!? Hehe...Drago mi je da si se vratila. :009: Ovih dana, kada god bih spremila nešto što mi izgleda lepo i šareno i pametno, majke mi, setila sam se tebe...One tvoje sličice lepih ručkova su mi ostale u sećanju......

Dudo, znam na šta misliš kad kažeš da ne želiš da džigerica bude ,,kuvana,,. To je jedno od onih jela koja ne želimo da budu kuvana nego pržena, pa nek ide život...Moj šporet nije dobar pa kod mene raspon kuvanosti i prženosti često bude sasvim ekstreman.....ali da ne davim na tu temu....
    (Uh kako mi je glupo svaki put kad pišem kako se nešto sprema jer sam ja takva jedna nedomaćica da to nije normalno, pa me prosto sramota da pišem, sama sam sebi smešna ovako nekompetentna.....tj ubodem ja često da bude odlično, ali to je verovatno više slučajno...ili sam valjda upila što sam čula od drugih da su u životu radili ili od mame ili od sestre ili od nekog trećeg...Vraćamo se na ono ,,nisam pametna ali volim da pametujem,,)...
    Elem...
    Kad sam bila mala sećam se da su moji tu džigericu spremali tako da je proprže (upravo da ne bi bila kuvana) a onda nastave da dinstaju sa lukom (dosta luka) i dodaju vode npr ...tako da to na kraju završi sa izvesnom količinom ,,sosa,, ali ipak ne bude ,,kuvano,, jer ima efekta to što je prethodno proprženo...(inače moja mama uspeva da napravi i neku improvizovanu čorbu sa miksom raznog raspoloživog neutralnog povrća i eventualno malo krompira, sitnim parčićima džigerice i drugih iznutrica – pa da to opet bude odlično...moguće je da te iznutrice prvo proprži pa onda doda vodu i ostalo)....

Možeš da propržiš na jakoj vatri kao što kažeš, da dodaš taj luk kao što kažeš a da onda u vinu (malo) bude dinstanje....i dalje mislim da će to prvobitno ,,prženje,, da spreči efekat kuvanosti....A što ne probati i to ,,mariniranje,, u vinu pre spremanja..
    Moja sestra kaže da bi kao trebalo da se prethodno potopi u mleku...ne znam na čemu je to pravilo zasnovano... verovatno je to neko smislio sa razlogom...pitaću je da li joj je poznato objašnjenje...

Dionne, neću da odem, valjda....a i želim da čuvam ovaj dnevnik...Nego, nešto mi se čini da svi ostali (skoro) odoše...
    A to što si rekla....znaš kako, te kilograme si skinula isključivo svojom zaslugom, ali ipak ti hvala na tome što si rekla... :009: Čekam i pratim tvoje dalje ,,gubitke,, (kilograma)...

Danas sve OK osim torte...

22. Okt ’13 – 171. dan – Torta!!!!! Opet gaf! Opet pms!#
    0. Dva zalogaja hleba sa puterom
    1. Banana i mandarina%
    2. Mandarina
    3. Opet ista džigerica (sa prazilukom i paprikom), hleb, salata (zelena salata + crvena paprika + zezalice)
    4. Torta!!!!!
    5. ,,Prekrasnaja,, salata (zelena, mladi luk, crvena paprika, začini, kozji sir), čaša jogurta, hleb 2 parčeta ovog puta
    HA: planiramo alkoholno piće kasnije...

#Torta...krivo mi je iz razloga što sam ponovo učestala slatkiše...Bila je neka vanredna prilika, što nije opravdanje. Torta je dobra ali ne i nešto preterano po mom ukusu. Najverovatnije je presudilo moje pms stanje inače bih jednostavno odbila....Šta da se radi...
    Čak sam posle dolazila na ideju da kupim i palačinku i srećom, bilo je dovoljno daleko dok sam išla od tačke A kada sam došla na ideju, preko tačke B gde se prodaju palačinke.....da bih ipak odustala od sulude ideje i produžila ka ,,tačci,, C tj kući.....

% Banana i mandarina....vrlo lepa slatko kisela kombinacija. Ne znam da li je pravilna i da li bi neko obrazovan na temu namirnica imao neku primedbu, ali meni se ovo tako dopalo (ne sećam se da sam ikad pre pojela ovo dvoje zajedno, mislim u istom obroku bez pauze).....Ili se vraćam mom omiljenom ukusu....slatko kiselo zajedno... kao što su nutela i višnje u palačinki (s tim što ja koristim i mlevenu plazmu kao ,,mirođiju,,)...

P.S. Sutra ne jedem džigericu, za promenu....ostale porcije već spavaju dubokim i smrznutim snom u zamrzivaču..
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Hello-Kitty
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od Hello-Kitty » pre 11 godine

Ova vasa dzigerica mi mami vodu na usta :020:

Da li bih ja smijela to na Proteinski dan, tako sa puno luka i sa papricicom nekom?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Hello Kitty, džigericu možeš da jedeš kao meso....i naravno sa neutralnim povrćem koje želiš... Osim što je dozvoljeno, iznutrice su i zdrave da se konzumiraju...

Sinoć sam posle večere kasnije brljucnula sa hlebom i nekom zimnicom (neka paprika i paradajz...slično ajvaru ali nije isto..paprika u komadima većim nego u ajvaru, paradajz i neka tečnost... baš lepo). Nije mi to trebalo naravno.
    OK, nastao je pms...Računam bolje i pojačan hleb nego neke perverzije.... :neznalica:

Danas hrana....

23. Okt ’13 – 172. dan – Hlebovanje
    0. Tri zalogaja hleba sa puterom
    1. Banana
    2. Mandarina
    3. Kuvani đevrek
    4. Dinstani praziluk i crvena paprika a u to dodato pečenje od svinjskog buta#, zelena salata, hleb
    5. Jogurt, hleb, salata (zelena + mladi luk + crvena paprika + malo kozjeg sira)%

# Ono pečenje iz rerne koje sam ranije spominjala pa sada vadim porcije iz zamrzivača, pa iseckano u povrće i sve izmešano i podgrejano zajedno – apsolutno fantastično. Povrće kao u rezancima...dosta začina, čili malo zaljutio....I tako lepo šareno...(i za sutra imam ovo...samo ću dodati nešto drugo a ne svinjetinu).

% Br 5 mi nešto posebno nije ni bio potreban, mislim nisam bila naročito gladna...ali sam ja tako navučena na tu salatu...da ne mogu da joj odolim...još i ovaj hleb dobar.... I upravo to sam razmišljala dok sam pravila salatu i kasnije dok sam jela.....mogla sam i da ne jedem, ili da uzmem samo par zalogaja pro forma... ali pomisao na tu salatu (neprocenjivo!), pa još dodatak kozjeg sira.... pa onda zašto ne i hleb...i eto večere...

.....
    Dosadilo mi je više da se mučim i biram hlebove....retko koji mi se dopada, tonus kupujem ponekad samo zato što nemam koji drugi...a i njega ređe jer je pitanje na koji ću datum (rok trajanja) neleteti.... S obzirom na to da ga trošim nekoliko dana treba da ima idealan rok... bez obzira na to što ga često zaledim...ali ipak neću da kupim onaj koji ističe sutradan...
    Ovaj koji jedem danas, i koji sam jela sinoć, je neki iz obične pekare, anonimni hleb bez deklaracije, nije produžene svežine nego običan, jako lep i dobro pečen, drugi i treći dan je odličan...nemam pojma od čega je, beli je....
    -----------------
    Prekjuče mi se desila najgluplja stvar prilikom pokušaja kupovine hleba (kupovina hleba ispade veliki problem)....Ušla sam u radnju....(a bila sam prilično ošamućena, posle posla, pao mi pritisak...a i u pms-u sam pa nisam sva svoja)...Gledala hlebove i konstatovala da nemam šta da kupim....Onda sam došla do kase i stala u red sa tom praznom korpom....Tako sam stajala neko vreme....Od te neke ošamućenosti...dok nisam shvatila da ništa ne kupujem, da sam od hleba odustala i da je trebalo da izađem... (ali na putu od hlebova do izlaza sam ja već potpuno zaboravila šta se tu sve desilo i stala u red uredno...)....
    Da ne ispadne po onoj izreci ,,čega se pametan stidi, budala se ponosi,,... Ne ponosim se ovim incidentom, naprotiv, stidim se... Htedoh reći, eto to sam ja kad mi padne pritisak i kad sam u pms-u... potpuno nepouzdana...
    ---------------
    Smeše mi se troškovi.... helicobacter pylori testovi i ureaza izdisajni test....skupo. To ću da uradim ovih dana...Posle verovatno gastroskopija tj ezofago-gastro-duodenoskopija ali bar to računam da ću preko uputa....
    Pa da vidimo u kom grmu leži grmalj....
    -----------
    E da, još sam nešto razmišljala što želim da podelim sa društvom mršavih i debelih i debelomršavih i mršavodebelih ovde....
    Pre neki dan sam kupila sledeće u mesari: 2 kg svinjske plećke i 1 kg džigerice = 1040 din (čini mi se).
    OK, kaliraće ovo meso i to prilično...ali, možemo da uzmemo npr ovako...da iz ova 3 kg može da se dobije 15 porcija (napraviti bilo šta sa dodatkom povrća)....
    To je užasno jeftino.
    Kad bih pet dana kupila doručak u pekari platila bih toliko. A to bi bio samo jedan obrok. Trebalo bi još nešto kvalitetno da se pojede upravo svakog takvog dana...

Poenta: hrana jeste skupa, ali ova računica pokazuje da se može pametnije jesti a jeftinije.
    OK, na to ide obavezna salata i neko povrće....
    Uz ovo ću potrošiti nešto paprika, tikvica, praziluka, zelene salate, luka.....i kad bismo sve to iskalkulisali.....opet će da izađe pet puta jeftinije od nekih gluposti...

Jedno od otrežnjenja sam doživela jedno jutro kad sam u glupom maxiju kupila jedan onaj mini sendvič (bukvalno mini, jedan zalogaj je u pitanju, kupuje se na meru).... Bilo mi je muka i htela sam tako nešto hlebasto da pojedem a nisam imala šta drugo, kifle su im grozne bože oprosti i nisam imala šta da kupim...
    Taj sendvič bukvalno veličine zalogaja je 40 dinara. Da sam htela da se najedem od toga morala bih pojedem 10 komada, i ja bih mogla to da pojedem da mi bude konkretan obrok. U tom bih slučaju sendvič platila 400 dinara.
    Ko je ovde lud?!
    Ispade i biftek jeftiniji. Kupiti kg bifteka pa jesti po malo...
    Neću da pričam šta je bolje šta je zdravije itd....

U svakom slučaju sviđa mi se ona računica gore od 15 obroka mesa za 1040 din = cca 70 din po obroku plus trošak priloga i salate.
    (naravno da može i više obroka da se dobije, jer tog mesa uz prilog može svakako da bude manje nego po ovoj računici).

Evo jakog argumenta za pametniju ishranu.... a da ne pričam o suvomesnatim đakonijama sumnjivog morala koje su mnogo mnogo skuplje.... Pa sve i da se hranim sendvičima, mogu da pravim sendviče od gore navedenog mesa....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • divlja ruža
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od divlja ruža » pre 11 godine

Draga moja,ja sam u jednom svom davnom postu pisala o tim računicama o hrani.Mašinerija mog kuvanja subotom i nedeljom za sve dane i tom udarnom kupovinom je na mesečnom nivou donela strašnu uštedu budžetu.
    O uštedi cu u tvom dnevniku / možda i postaneš domaćca a o dogadjajima u i mojoj hrani u svom/,mada ima toga i o štednji.
    Ja kuvam u tom danu sve...
    ručak,pripreme,polu pripreme.
    Biftek delim sa komšilukom /jedan je velliki za moju kuću/ i curetinu,i po koju ribicu.
    Sve to stavljam u pac.Deo bifteka meljem .Spremim tako 4-5 jela zamrznem i uz salatu ispadne fast food u narednim danima.Naravno da ima dana,kada ne stignem ni da odmrznem :( ,ali generalno takvo spremanje je ogromna ušteda.
    Kupila sam za vike dve kremenadle za Sokola.Koštale su 99 dinara.To je njemu uz prilog ,dva ručka.
    Dalje u mom dnevniku
    'nit coveka nit karaktera od osobe koja sopstvenom gooyicom ne moze da gospodari'.
  • WolfPrincess
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od WolfPrincess » pre 11 godine

Ave, madam Debelićka Mršavić! Došetah po mraku i do tvog dnevnika i bacih pogled šta se to divani u poslednje vreme; kad ono nada sve zanimljiva tema ekonomičnog kuvanja i planiranja obroka! Vaistinu sjajno! :013:

Sve što ste ti i Divlja ruža napisale stoji... kupiti kvalitetno meso i izdeliti ga na manje porcije koje će biti popraćene bar duplom količinom povrća, i eto nama zdrave i fino izbalansirane ishrane.
    Moja mama je kupila 20-ak onih providnih plastičnih kutijica za frižider sa poklopcem. U jednu staje oko 400 grama kuvane hrane što je jedan pun tanjir. Svi smo primetili da mnogo manje jedemo kada nam da porciju nego kada zahvatamo kutlačom iz šerpetine/lončine. Valjda ima neka psihološka caka u tome, kao i u manjim tanjirima koji onda deluju baš prepuni, taman da se i gladne oči nasite prizora.
    Mama te plastične kutije sa npr. paprikašom ili musakom odloži u frižider, a kasnije ih je jednostavno podgrejati u mikrotalasnoj. (Kad vidi da je skuvala previše, ona zamrzne za neki dan kada nam se to jelo ponovo prijede.)

Sve u svemu, pametno je ići u kasapnicu jednom nedeljno, i kupiti oko 4,5 kg raznog mesa (junetine, piletine, ribe). Prostom računicom gledano, to je za nas četvoro (mama, brat, sestra i ja) po 150 g dnevno svaki dan tokom sedmice za glavni obrok. Doručak i večera ne moraju da imaju meso, ili može da bude za večeru ono što je preteklo od ručka. (600 g mesa u jednom jelu nije premalo.)
    Naravno, unos proteina se može pojačati preko jaja i mlečnih proizvoda.

Računica čista, ušteda velika.
    Budžet oporavljen, a porodica namirena.
    Gde ćeš lepše? :pivo:
    Mogu sve što hoću, pa i da savladam vučju glad!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ružo, znam sve...Sve ovo nisam juče otkrila nego sam eto poželela da elaboriram...Ipak, uvek me iznova fascinira skupoća gluposti koje niti su zdrave ni ukusne niti zasićuju i pružaju neko zadovoljstvo kao što recimo pruža nešto što sami pripremimo (pri tome je meni i salata specijalitet, jer ja često salati dodajem samo nešto onako tipa sir, tunjevina itd...bez da kuvam i pečem)...pa sam zato pravila poređenje sa npr pekarom...Ili, uzmi za primer glupu paštetu....neka je 50 gr paštete 50 dinara, što znači da je kilogram 1000 dinara!!!! Koliko mesa za to možeš kupiti i koja je silna razlika u onome što pojedeš...
    Bilo je ponekad i pomena finansijskih mogućnosti kada ljudi pišu o tome kako im ide dijeta...pa hoću da kažem da zdravije stvari ispadaju i mnogo jeftinije....ne mora da bude meso, može pasulj, pirinač, itd.....
    A što kažeš da ću postati domaćica....možda....trebalo bi prvo definisati domaćicu pa da vidimo ima li šanse, ali nešto ne deluje da ću....hehe...

WolfPrincess Vučice....upravo to sam i htela da kažem...
    Ja sam ovog puta (iz primera iz prethodnog posta) spremila džigericu a ovo ostalo zamrzla pa ću drugi put spremiti po nekoliko porcija (zamrzla pakovanja od po pola kg svinjske plećke bez kosti, mleveno)...jer ja retko dobijem inspiraciju da spremam bilo šta, pa zato kad spremam obavezno gledam da bude veća količina da bih imala da zamrznem za još nekoliko obroka...

Juče nisam imala vremena da pišem, pa evo pišem za dva dana....
    Današnji dan još nije završen, doći će tu još nešto, videćemo....

24. Okt ’13 – 173. dan – koliko obroka.......
    0. Tri zalogaja hleba sa puterom
    1. Banana, mandarina
    2. Mandarina
    3. Mini parče hleba i pola crvene paprike sa par kapi ulja
    4. Dinstani praziluk i crvena paprika (froncle) a u to umešana tunjevina (pola konzerve, u salamuri) zelena salata, hleb
    5. Malo ćevapa, malo pilećeg belog sa žara, šopska salata, par zalogaja kore hleba (kafana, ne velika količina), pivo
    6. Joooš piva, kikiriki (nepotreban artikal, ali eto)

25. Okt ’13 – 174. Dan...
    1. Banana, 2 mandarine
    2. Banana
    3. 2 tonusa
    4. Salata (zelena + crvena paprika + manje od pola tunjevine + kozji sir + zezalice) i kuvani đevrek
    5. Upisaću kasnije, biće neki obrok...šta god mi se bude jelo i zavisno od toga kako uhvatim vremena...

:mahalo:
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Kontala sam ovih dana šta i kako s džigericom (mm još i pojede neko parčence, malo dete nikako), i smislila da napravim danas neku finu paštetu (trenutno čekam da lovac donese sastojke iz kasapnice), a ti upravo o pašteti pričaš. :) Uklapa se i u priču o ceni... domaća kvalitetna pašteta košta oko 250 dinara po kg, ako sam dobro sračunala ovako napamet. I opet apropo cene zdravlja - moje veliko dete je raslo devedesetih i odraslo je na domaćim paštetama, domaćim hlebovima, šejkovima od kozjeg mleka, voća i meda, na domaćem jogurtu od mleka koje sam dobijala svakog jutra sveže pomuzeno... zašto - zato što je bila kriza i nisam mogla ništa od toga da kupim u prodavnici. Od pre desetak godina počelo je polako da nas guta nemanje vremena i u našu kuću su ušle neke gluposti... nikad nismo jeli stvarno nezdravo, ali "imalo se - moglo se", pa na mala vrata uđe i pašteta i čajna i svašta... e, sad se malo izmenila situacija, i izmudrovah da nam je opet jeftinije da se hranimo zdravo, bez obzira na uloženo vreme (a i nije neko vreme, jer nikad ne spremam ništa što zahteva mnogo aktivno uloženog vremena... u tom smislu sam "mnogo loša domaćica" = samo sam praktična), i dodatno izmudrovah da jedna zdrava varijanta ostavlja mesta za drugu (npr. ovom paštetom uštedeću za litar maslinovog ulja, koje već danima nikako da kupimo jer je "skupo" - a kupili smo neke druge gluposti), i ispade računica nekako mnogo povoljna. :)

I jela sam juče bajnu salatu-zimnicu i prvo sam pomislila na tebe... ali o tome ću u mom dnevniku, pa ti ako rešiš, možeš i sama da je napraviš... i da odglumiš vrednu domaćicu sa 15 minuta rada i truda. 8)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Dudo, ovako....(imam više zapažanja na tvoje pisanje kod mene i kod tebe :) )...
    Kao prvo, hvala ti što si me se setila dok si pravila salatu :wink: ...Znaš, nekako me bije drugačiji glas, i ljudi me više vezuju za palačinku sa nutelom, višnjom i plazmom ili za konzumaciju alkohola, nego za bilo šta drugo...Čak se javljaju i sa.....čitala sam tvoj dnevnik, super si uspela, vidim da si jela kikiriki i opet si smršala..hehe....a i pila si alkohol...
    A ja se u stvari u salati davim redovnije i više nego u bilo čemu drugom (uz dva obroka skoro svaki dan...)...Tako da si me ovde obradovala, znaš ono kako kažu ,,popravlja se imidž Srbije u svetu (šatro),,....Popravlja se imidž Debeliccke na forumu..... :wink:

Drugo, što se tiče tvoje velikodušne ponude da upotrebim i zloupotrebim tvoj recept za zeleni paradajz i tako ubijem dve muve jednim udarcem (zadovoljim svoj apetit za salatama i popravim imidž i prikažem se kao domaćica), ja ti se zahvaljujem ali moraću da zaobiđem...Nisam ljubitelj zelenog paradajza tako da zbog njega ne bih odvajala nikakav trud, a da je neko drugo povrće probala bih...(moja mama ga upotrebi u satarašima kao jedno od 5 vrsta neutral.povrća npr ili recimo moji su ga nekad stavljali u te šarene kisele salate / turšije i slično ali uvek kao jedno od nekoliko vrsta povrća, nikad ga nisam jela samostalno).....Ne sumnjam ja da bi mi se dopalo ali me i taj beli luk zeza....znaš da ja ručam na poslu....
    Doduše, ,,tko šta zna, krhko je znanje,,....ljudi se menjaju....možda i zeleni paradajz dobije svojih pet minuta u mom životu, treba sve probati...

Međutim dopada mi se ona salata od plavog patlidžana koju je opisivala Boki ako si čitala, moja sestra je to pravila....Kriške patlidžana se iseku tanko i malo ispeku na papiru u rerni i onda ide u tegle sa sirćetom, začinima, belim lukom valjda i možda još nešto...ne znam tačno....Patlidžan takođe ne volim ali u ovoj varijanti, skidam kapu...mada je i ovde beli luk više nego prisutan...Dopada li ti se to? Fantastično je i nekako bude tako puno i zasitno, nekako čak podseća na pečurke ili tako nešto, baš lep prilog (ovaj tvoj recept me nekako podseti na to)...

Treće, u svakom slučaju, moraću da te zamolim da mi daš recept za tu paštetu od džigerice! Ovde ti skidam kapu, uspela si što niko do sad, a to je da me inspirišeš da pravim paštetu! :skakutalo: U životu mi nije palo na pamet da pravim tako nešto, a sada sam stvarno poželela. Planiram da kad odem kod mojih sledeći put, da to pravimo...

26. Okt ’13 – 175. dan...
    1. Banana
    2. Tonus sa puterom i malo cimeta
    3. Pasulj bez mesa, velika zelena salata, hleb
    4. Malecko parče prasećeg pečenja, malo pavlake i malo hleba
    5. Nešto slanih grickalica (podvalili mi dušmani one ribice i slično), lozaaaa

27. Okt ’13 – 176. dan...postim
    1. Banana i organska jabuka (iseckano kao voć.salata)
    2. Šareniš fantastikus (sve dinstano - praziluk, paradajz, crvena paprika, sa kurkumom i bezbroj začina, tunjevina iz salamure na kraju umešana u to), zelena salata sa zez.naravno, hleb
    3. Šareniša manje, salata, malo hleba
    4. Brlj: kriška hleba sa nekom zimnica salatom (paradajz i paprika), čokolada za kuvanje

Šareniš je apsolutno fenomenalan....opet moja manija, kao svojevremeno tikvice sada praziluk....
    Poslednja izmena od Debeliccka u 28 Oct 2013, 20:17, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Mršo, o'ma pišem... ali da znaš da ima milion načina, ovo je samo jedan (a meni najbrži): uzmi npr. veću glavicu crnog luka i vrlo sitno ga iseckaj... može i blender, nemoj da seckaš, u stvari. :) Prodinstaš na malo butera (ili domaće masti... ili ako voliš, staviš neku samlevenu slaninicu da pusti masnoću... bitno je da je to masnoća koja se posle steže), ali samo trun da odmekne i pusti miris, znači najkraće. Na to ubaciš seckanu džigu (koju god voliš), pa dinstaš još... ona može i da porumeni (a možeš je i odvojeno propržiti, opet na malo masnoće, da se ne bi prepržio luk, ali u suštini bi trebalo da sve bude začas gotovo, a može se i trun vode dodati), i to se začas spremi. I ubaciš u to malo belog luka, samo da zamiriše, jedan-dva kruga mešanja, ni slučajno da se isprži... i sve to u blender sa začinima po želji (biber, so, pa redom šta ko voli). Još bolje ako imaš neku šargarepu i celer/peršun iz supe, može da se ubaci čak i meso iz supe, ili ako imaš iz nečega kuvano suvo... znači, sve u blender... volim u to da dodam i malo paprike crvene (sveže), isto da se izblendira, i još malo svežeg crnog luka... e sad ide glavni deo: da bi bila "maziva", pašteta treba još da se zamasti, ali isti efekat se dobija ako joj dodaš želatin (onaj iz kesice - natopiš minimumom potrebne vode, zagreješ, sipaš u paštetu, još jednom udariš blend i "čao džaci" - mada smo mi kombinovali paštetu kad kuvamo pihtije, sipamo malo te tečnosti i to je raj božji). Razmera ovde je za oko 750 g džige u presnom stanju, dobije se oko kilogram. Od posla imaš 10-15 minuta prženja i nešto malo blendiranja. (I minut zagrevanja želatina ako ćeš ga dodavati umesto masnoće.)

Patlidžan mi ne pominji, ovde ga je slabo bilo, ostali smo željni ove jeseni. :( Volim ga u svim varijantama, šmrc. (I da znaš da onaj zeleni paradajz tuče na luk, zeleniš i feferone, možda bi ti čak i bio jestiv... dođeš kod mene, pa probaš. ;) )
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 11 godine

E... imam i ja recept za paštetu... kod mene je od pileće džigerice... od juneće i svinjske pravim malo drugačije, slično kao Duda.
    Luk (jedno dve osrednje glavice crnog, jedno 4-5 čenova belog), pileću džigericu (koja se obično kupuje zajedno sa srcima - ne smeta), ubaciš u šerpu, dodaš vodu, začine (biber u zrnu, lorber, možeš i so) i prokuvaš... nakon što provri 10-tak minuta. Ostaviš da se malo ohladi, ubaciš sve u blender ili mašinu za mlevenje mesa i dodaš jedan komad suve dimljene slanine (može i ona tkz. "dimljena" iz mesare). Mogu se ubaciti i kuvana jaja. Dalje doteruješ po ukusu: so, sirov beli luk, mleveni biber, kari i obavezno seckani peršun.
    U osnovi ovo se jede tako što se vatrostalni sud premaže tankim slojem putera, ubaci se pašteta i prekrije se tankim listićima putera. Tako ide u rernu... tek toliko da se puter otopi.
    Stvarno je dobra i tako, ali je i ja mnogo češće jedem u "klasičnoj" varijanti (s tim što taj puter ubacim u paštetu dok joj doterujem ukus).
    Znam neke koji se u njoj "dave" :D .
    Inače, možda deluje komplikovano, ali - nije. Sve se bari zajedno. vrlo kratko, a najveći posao je oprati blender i mašinu za meso nakon što je sve gotovo!
  • Cirkončić
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Cirkončić » pre 11 godine

Samo da pozdravim puno Mršavićku! :) :31:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Pustoš, pustoš....da nije Cirkončić razbila prvu stranu ne bismo se nigde pomerili.....Mislim da su se svi forumaši negde sastali na nekoj kafi (osim Dude i mene i ovih nekoliko novih članova) i dogovorili da bojkotuju dnevnike...Nas nisu zvali u taj klub.... :?
    Cirkončić dobro došla, pozdravljam i ja tebe!

Dudo, Alfa, hvala na receptima. Sigurno ćemo ovo praviti.
    Ja nemam ni neki blender ni ništa....imam malecku kuhinju u mom malom slatkom (ali ipak funkcionalnom) stanu, pa izbegavam da imam bilo šta što zauzima više prostora. Zato moja sestra ima i neki dobar multipraktik i još par nekih čudesa, pa ćemo to praviti kada odemo tamo kod roditelja.....Ovog puta ću kupiti sigurno svinjsku džigericu. A neki drugi put ćemo da vidimo da se naprave te pileće đakonije. Imamo i svinjsku mast i paprike...već vidim kako trpam kurkumu i sve moguće začine...možda malo i ljute paprike, ali kad bih uspela da potrefim da bude stvarno malo a ne da bude previše ljuto....
    Dudo, verujem ti da je paradajz dobar...uostalom kao i plavi patlidžan u ovoj varijanti koju sam opisivala....Inače ga ne volim, ali ovako da...

Sinoć sam brljala, ne znam šta mi se desilo, valjda pms ili možda blagost obroka tokom dana u vidu premalo tunjevine uz one ostale neutralne stvari.....Prvo sam uzela krišku hleba sa onom nekom blagom zimnica varijantom (paprika i paradajz, nešto nedefinisano, verovatno izmišljen recept pa nemam pojma ima li ime i kako..) a onda sam njapala čokoladu za kuvanje....Bez veze.....Sva sreća, probava je radila besprekorno....i još veća sreća, danas sam se ponašala normalno.....

Danas njeno veličanstvo salata kao i obično....

28. Okt ’13 – 177. dan... Još malo brojanja dana i kraj...(onda možda da počnem da brojim mesece, godine)
    1. Banana, 2 org.jabuke – kao voćna salata
    2. Mandarina
    3. Salata (zelena + sveža paprika + 2 kuvanih jaja + kozji sir + zezalice), hleb
    4. Salata (zelena + pola crvene paprike + mladi luk +pola tunjevine + malo kozjeg sira), hleb

Čudesno je šta mladi luk čini za ovu moju prekrasnu salatu.....pa još svi oni začini....

Za sutra sam izrovila iz zamrzivača onu neku kao čorbicu – kupus, tikvica, mleveno meso od sv.buta. To je lagano i prijatno....
    Slika

• moravka
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 13 godine

od moravka » pre 11 godine

Tok, tok!!! Evo me samo da malo dzvrljnem.... Kod tebe glavna sedeljka....prave se pastete, prste dzigere levo i desno.....
    O budzetu, ekonomiji, stednji, itd nebih da razglabam jer samo na to i mislim u zadnje vreme pa mi je dosta!
    Nadam se da je kod tebe sve u redu i da to "sve" tece kao i dosad! :009:
Odgovori 3271 post