Da naucim da jedem jednom za svagda!
  • slonche88
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

Da naucim da jedem jednom za svagda!

od slonche88 » pre 8 godine

Cao svima! :)

Zovem se Aleksandra, visoka sam 172cm, imam 28 godina i veliki visak kilograma. Za pocetak sam odabrala Un dijetu radi uobrocavanja i smanjenja kapaciteta zeluca, a nakon toga zelim da nastavim da pravilno kombinujem obroke i da izbacim smece od hrane iz svog zivota (gazirane napitke, fast fud, slatkise...). No o tom potom, idemo polako Slika

Ako me se neko seca, forum sam napustila sa nekih 75kg. Tu kilazu sam odrzavala sve dok se prosle jeseni nisam zaposlila, a posebno dok nisam pre godinu dana pocela da zivim sa deckom. Oboje smo gurmani, volimo da kuvamo i da isprobavamo nove ukuse, ali smo se u nekom trenutku zbog nedostatka slobodnog vremena navukli na brzu hranu. Posao bih zavrsavala oko 11 uvece, a onda bih se vracala kuci sa porodicnom picom/pljeskavicama/pastama/girosima, koka-kolom i obavezno necim slatkim. Ubacila bih tih zilion kalorija u sebe i legla da spavam. Ujutru bih se osecala kao nilski konj, ali to me ne bi omelo da svako vece ponavljam isti scenario. Taj uzasan zivot i nikakva fizicka aktivnost doveli su do toga da sad imam nesto preko sto kilograma (izmericu se ujutru i postavicu tiker).

Elem, nedavno sam dala otkaz i zelim da promenim te odvratne navike u vezi sa hranom koje sam usvojila, hocu da se osecam zdravo i da izgledam zdravo.

Evo jelovnika za sutra:

10. januar, 1/91, P
    D: dve jabuke
    R: oslic i salata od cvekle
    V: pola od rucka

Pozdravljam vas do sledeceg javljanja! :mahalo:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

Re: Da naucim da jedem jednom za svagda!

od VecaPereca » pre 8 godine

Dobrodosla nazad. Vidim da vec imas iskustva sa forumom I dijetama pa I znas sta mozes da ocekujes. Svidja mi se kako si postavila svoj cilj - da skines kilograme i da "steknes" neke izgubljene navike. I ja sam na UN dijeti pa se svakako pratimo. Srecno!
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Srecan povratak na forum i zelim ti da ovaj put trajno smrsas i zadrzis zeljenu tezinu!

Razumem te u potpunosti sa radom do kasno, a onda brza hrana, pa u krevet. Uz intenzivan posao i prekovremeni rad nije lako organizovati razumnu i zdravu ishranu, ali nije ni neizvodljivo. :mahalo:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Dobro došla i srećno!
    Svi znamo da je brza hrana zlo ... kad znaš uzrok problema, lako se i rešava.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • slonche88
    Amater
    Amater

Devojke, hvala na dobrodoslici! :)

Prvi dan protekao super, sad cu da sednem na sobni bajs (posle sto godina) da se malo razmrdam.

11. januar, 2/91, S
    D: dve pomorandze
    R: mesavina povrca (malo crnog luka, malo sampinjona, malo krompira, malo sargarepe, malo graska, mnogo boranije, paradajz sok)
    V: pola od rucka
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Moram da se ogradim posto nisi stavila kolicine hrane, ali mi se cini da jedes relativno malo (ispravi me ako nisam u pravu). Danas ti je bio skrobni dan a ti jela samo malo krompira. Mozda da ukljucis vise neutralnog povrca, supu kao i uzine. Cilj treba da bude da se najedes dobro ali dozvoljenim namirnicama.
    :mahalo:
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Veco prema formalnim pravilima UN-ke, boranija spada u skrob, jer je mahunarka. Kod tebe smo nedavno pricale o nekim nelogicnostima u podeli namirnica na kategorije, pa evo jos jedne :)

E sad za jelovnik, zvuci OK, samo bih ja tu dodala jedan lavor salate :D
    Slika
  • slonche88
    Amater
    Amater

VecoPereco, ne jedem malo uopste. :D Recimo, juce sam pojela skoro kilogram oslica! :prasence: Plan je bio da to bude rucak i vecera i za mene i za mog decka, ali se on bas prehladio i nije mogao nista da jede osim voca i supica, pa sam ja pojela skoro sve sama (dala sam jedno parcence macku :D ). I da, jelovnike pisem dan unapred, zato i ostavljam datum pored njih da ne bi bilo zabune. To radim da bih na vreme mogla da vidim neki savet poput "mozda je bolje da ovo zamenis ovim/dodaj ovo/izbaci ovo" i slicno. Eto, Yo-Yo je preporucila da uzmem lavor salate uz ovo jelo danas :D Pasce neki kiseli krastavcici ili cveklica :12:

I pored te kolicine oslica, sinoc sam legla mrtva gladna. Ali sam zato jutros ustala vec u pola devet, sto ne pamtim kad se poslednji put dogodilo. Postala sam nocna ptica, obicno lezem oko pet i ustajem oko jedan, dva popodne. Prija mi ova promena mnogo. I uzasno se radujem danasnjem rucku, slikacu kad bude gotovo! :)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Ja te se sećam od pre! :) Dobro došla!

Spomenula si mnogo boranije, pa mi pade na pamet da ti dam jednu sugestiju... u slučaju da voliš boraniju. Sezona je svakako nezgodna za povrće pa nema mnogo izbora (osim ko je lepo pripremio zimnicu i sve redom) hladno je i ne može se ni na pijacu, a bar ta boranija može da se kupi smrznuta.
    Elem, po pravilima unke boranija je skrob. Ali, u realnosti, boranija je neutralna i ima nizak sadržaj UH tako da možeš da je jedeš bilo kojeg dana kao neutralni prilog (u slučaju da želiš)... U realnosti, ovo UN pravilo nema smisla...

Boranija sadrži približno: 2,2 g proteina, 0,2 g masnoća, 7,6 g ugljenih hidrata (kao i minerale 52 mg% kalcijuma, 45 mg% fosfora, 0,7 mg% gvožđa, zatim kalijum, magnezijum, mangan, nikal i kobalt i vitamine - A, B1, B2, PP, C i E i celulozna vlakna).
    Šargarepa npr ima 8,5gr UH na 100 gr, praziluk 7,5 gr UH, sirova cvekla 5,6 gr, itd... Boranija je dakle u toj istoj kategoriji.

Eto tako... Srećno sa dijetom! :mahalo:

Edit: verovatno grešim jer je moguće da boranija sadrži još manje UH - žuta zrela boranija možda čak ne više od 5gr (a mlada zelena samo 2,4 gr).... što sve ide u prilog činjenici da boraniju možeš da jedeš kad god želiš :wink:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Eto, ja baš kod Vece predložih boraniju sa jajima ... i po meni boranija, tako mlada kako je jedemo, baš i nije skobna namirnica. Drugo bi bilo kad bi je jeli kao pasulj .... kad formira semenke.

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Boranija o kojoj ja pričam takođe ima semenke.
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Postojala je neka vrsta boranije (moja baka je koristila) koja se kao mlada jela kao mahune (skoro bez semenki), a kao starija se kuvala kao pasulj ... te velike semenke, veličine pasulja, jesi skrobne.

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Boranija kad prestari, naravno da je neupotrebljiva u ulozi boranije, i tada može da se kuva kao pasulj, ali to je već nešto drugo...
    Zna se da boranija ne valja kad prestari...
    Slika

• dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

od dudank » pre 8 godine

Svratim na forum posle milion godina, kad ono ti. :)

Želim ti da što pre odu prvi kilogrami i da što pre uspostaviš neki svoj trajni sistem! (UN nikog ili gotovo nikog nije naučila da jede, svedoci smo.)

Srećno sad, kad si već upropastila toliki trud. :cry: Nemoj više!
  • slonche88
    Amater
    Amater

Debelicka i Leonida, moram da priznam da nisam veliki fan boranije :oops: , ali mogu da je jedem kad je tako izmesana sa ostalim povrcem i kad je sve to ukrckano sa sokom od paradajza. Ova moja danas je bila mlada, zuta i tanusna, bez tih semenki velicine pasulja :)

Dudank, stari druze puze! :D Shvatam da un dijeta nije najbolji izbor, ali uzela sam je za pocetak da bih se malo disciplinovala. Mislim da cu je ipak modifikovati, proteinski dan obozavam, skrobni mi je najbljutaviji. Mozda bi trebalo da razmislim o Atkinsu? :26: Jos nisam ni krenula, vec razmisljam da menjam :D

Brljala sam veceras opasno. Rucala sam oko dva, a onda sam izasla zbog nekih obaveza i bila sam bas gladna oko sedam. Onda je md predlozio da odemo na giros i ja sam uz vrlo malo opiranja pristala i svesno posla s njim. Doduse, znala sam da je to pogresno i da ne treba to da radim, da stalno napravim jedan korak, pa odem nazad dva, ali sam se onda setila da me kod kuce ceka hladna boranija i... alavac je odabrao. Bravo za mene, uspela sam da izdrzim jedan i po dan dijete :roll: Znam da ovo nece biti ni lak ni kratak put.

Vozila sam sobni bajs sat vremena kad sam dosla kuci, imala sam grizu savesti. Imam je i dalje.